20. toukokuuta 2012

Okei, pari päivää myöhemmin kun itsekään ajattelin: tässä tulee kansallispäiväkuvia! 

Tosiaan, 17. toukokuuta on Norjan kansallispäivä. Ja täällä on ihan hirveästi enemmän perinteitä ja tekemistä silloin kun Suomessa. Ymmärrän sen että itsenäisyyspäivä on joulukuussa eikä ulkona huvikseen hengaaminen tule silloin oikein kyseeseen, mutta miksi kaikkien pitää vaan istua kotona kattomassa linnanjuhlia? Tykkäsin Norjan kansallispäivästä paljon enemmän, anteeksi Suomi. 

Lähdin itse kotoa kymmenen aikaan keskustaa ja pääkatua kohti. Luvassa oli barnetog eli kulkue jossa lapset käveli kouluittain/luokittain ja välillä oli aina musiikkia jota soitti kävelevät soittokunnat, paraatiorkesterit, miksi niitä nyt sitten pitäisikään kutsua. Itse paraati alkoi joskus ennen yhtätoista, eikä tunnelmaa oikeastaan edes latistanut se että satoi vettä (vaikka ois tietty ollu ihan kiva jos aurinko ois paistanu). Oltiin ihan fiiliksissä Joycien kanssa kaikesta ja harmitti kun se jo loppui. Lapset huuteli hurraata ja jotakin keksimiään loruja yhteen ääneen ja kaikki heilutteli norjanlippuja. Niin ja kaikki oli (no siis suurin osa) pukeutuneet kansallispukuihin eli bunadeihin. (meidän koulu!!!) (tää kuva on iltapäivältä kun ne sattui pysähtymään juuri sopivaan paikkaan meidän syödessä jätskiä lähistöllä, tässä yhdessä siis kaksi eri soittokuntaa)


(keskustan kävelykatu eli gågate koristeltuna)  


(random kerrostalo)

Seuraava kulkue olikin sitten russetog. Kuten taisin jo viimemerkinnässä mainita niin russet on Norjan abeja, mutta niillä on tapana juhlia kaksi viikkoa putkeen ja tuo kaksiviikkoinen juhlinta päättyy juurikin kansallispäivään. Lillehammerissa on aivan erityispaljon abeja koska täällä järjestetään suuri russetreff. Russeillä on tapana pukeutua tuollaisiin punaisiin (tai mustiin/sinisiin jne sen mukaan mitä on opiskellut, punaisia on eniten ja ne on lukiolaisia) haalareihin ja lisäksi niillä on russekortteja joita lapset keräilee. Kortit sisältää yleensä (huonoja) vitsejä ja esim. kuvan siitä abista jonka kortista on kyse. 

Ja sitten vielä yleisiä tunnelmakuvia meidän päivästä. Huomattiin että lapsenmielisyys ja elämästä nauttiminen ylipäätään on aika kivaa. 


Ehdoton juttu Søttende maina on syödä jätskiä. Kaikki syö jätskiä (ja lumppeen käärittyjä makkaroita) joten me päätettiin olla poikkeamatta norjalaisista tässä kohtaa. Nam!


Lisäksi me puhallettiin paljon saippuakuplia. Otettiin kuvia ja nautittiin puhaltelusta. Tarkkailtiin myös ihmisten reaktiota siihen kun saippuakupla tulee vastaan, oli hurjan mielenkiintoista. Vanhat ja aikuiset ja bisnesmiehet ja lapset ja teinit ja KAIKKI reagoi yleensä jotenkin, yleisin oli että yritti poksauttaa kuplan. Oi se oli niin kivaa. 


(tässä kuvassa takana näkyy hyvin yksi bunad. ne on siis erilaisia sen mukaan että mistä kaupungista/osasta Norjaa ihmiset on kotoisin. niinkun Suomessakin)  (ja lisää jätskiä) 


(ja kuplia. tai tässä tapauksessa kupla) 

Vielä yleistä fiilistelyä puuhun puhjenneista kukkasista ja "metri"lakuista joita ostettiin päivän päätteeksi. Sen jälkeen suuntasin kirkolle søttende mai -møteen ja kotiin. Sen voin kertoa että olipa muuten aika mahtava päivä! 
Yksi syy lisää rakastua Norjaan enemmän. 


9 kommenttia:

 1. näyttää niin hirveän upealle ja oi mahtavaa. sun takias tahdon joskus norjaan.

  VastaaPoista
 2. Jee. Jos päätät tulla Lillehammeriin (ja asun täällä vielä syksyllä ja siitä eteenpäin) niin tervetuloa kyläilemään!

  VastaaPoista
 3. Kuin siistiä! Oon kerran käyny Norjassa, ja se on yksi syy miksi aloin lukee sun blogia. Tykkäsin Norjasta kovasti, ja haluaisin sinne uudestaan :)

  VastaaPoista
 4. AAA MÄ EN USKO TÄTÄ! :d Luin sun blogia joskus about pari vuotta sitten, sillon tällä oli joku ruskee kapee ulkoasu (joku bloggeri valmis, tai ainakin sen tapainan) ja kirjottelit sillontällön englanniksi. Muistaakseni vielä aina kommentoin sulle sillontällön jotain :D Ja nyt mä oon täällä taas.

  VastaaPoista
 5. Maisu: Oi kannattaa ehdotomasti tulla käymään täällä! Oon itte ollu Pohjois-Norjassa ja nyt asun kyllä aika paljon etelämmässä, mutta hienoa on ollut kaikkialla (eli ei kovin monessa paikassa mutta silti) missä olen ollut. :)

  Agentti: Haha, niin ne ajat (ja ulkoasut) muuttuu. Toivon ettei se edellinenkään (minkä näit) ollut ihan kamala. Tosin ei sillä, bloggerin valmis ulkoasu tää on edelleen, mitä nyt vähän leveyksiä säädetty, hehe. Toivottavasti silti ehkä on mennyt parempaan, tai ei ainaskaan huonompaan, suuntaan. Tosin kirjoitan vieläkin sillointällöin vähän englanniksi. Mutta aika vähän. Kirjoitan ylipäätäänkin jotenkin aika vähän.
  Ja jee, nyt sä oot täällä taas! Kivaa! Toivottavasti tulit jäädäksesi, ainaskin joksikin aikaa.. :)

  VastaaPoista
 6. Joo, luin eilen enemmänkin noita sun postauksia ja jäin lukijaks :) Ja ei se vanhakaan ulkoaus hirveä ollut, tykkäsin siitä silloinkin :D

  VastaaPoista
 7. Jee, kiva juttu että jäit lukijaksi myös. Ja kivaa että jaksoit/jaksat kommentoida, kommentit on jotain niin parasta. :)

  VastaaPoista
 8. Huhhuh mitä kuvia! Millainen kamera/millaisia putkia sulla on? Vau!

  VastaaPoista
 9. Kiitos! Mulla on kamerana Canon EOS 400D ja putkia on kolme: kittiputki 18-50mm f3.5-4.5, zoom 55-250mm f4.5-5.6 sekä kiinteäpolttovälinen 50mm f1.8 (toivottavasti meni valovoimat suunnilleen oikein, en nyt juuri jaksa tarkistaa). Mutta siis otan oikeestaan kaikki kuvat nykyään tuolla 50mm ellei tartte saada kuvaa esim. sisällä ahtaassa huoneessa vähän laajemmassa kohteessa tai zoomata kauas esim. keikalla tai jossain muussa tilanteessa. Käsittääkseni aika perusvälineistöt siis. :)

  VastaaPoista